Sayfalar

23 Aralık 2012 Pazar

Tarçınlı Üzümlü Rulolar ( Cinnamon Rolls )























Yeni yılı karşılayacağımız ayın son günü için hazırlıklar tamamlanmak üzere, hatta o gün için tüm planlar ve menü programları da yapılmış durumda...

Ben de yeni yılı karşılayacağımız o güne kadar herkese fikir verebilecek yeni tarifler deneyip paylaşmak istiyorum sizlerle. Bugün arşivden, annemIe birlikteyken denediğim tarçınlı ve üzümlü rulolar çıktı karşıma. Bu tarifi denememin üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen, daha dün gibi burnumda o tarçının enfes kokusu... Zaten tarçın bana her zaman yılbaşını ve yeni yıl karşılamalarında hazırlanan lezzetli kurabiyeleri hatırlatır...


Tarif çok basit; mayalı bir hamur hazırlayıp, tüm malzemeyi de ortasına yerleştirip rulo yapıyorsunuz ve 2 parmak kalınlığında dilimler halinde keserek tepsiye yerleştiriyorsunuz. Bu tarçınlı rulolar Amerikalıların da çok sevdiği bir lezzet. Hatta, belki donat ve cupcake tutkusundan sonra bu rulolar geliyordur onlar için. Siz de isterseniz çayla isterseniz koyu bir kahvenin yanında alın, bu lezzeti bir kez denemeniz yeterli olacaktır, çünkü kesinlikle vazgeçemeyeceksiniz ;-)

Tabii ki, sadece siz değil, konuklarınız ve çocuklarınız da bu tarçınlı rulolara tapacaklardır. Bir tanesi ile yetinmeyip devamını isterlerse hiç şaşırmayın. En iyisi siz bu tarifi en kısa zamanda deneyip sevdiklerinize biran önce ikram edin ;-)

Hepinize afiyet olsun.









Malzemeler


Hamuru için;

2 çay kaşığı kuru maya

1/4 su bardağı toz şeker

1/2 su bardağı oda sıcaklığında süt

2 yemek kaşığı kahverengi şeker

1 çay kaşığı vanilya özütü

1 yumurta

2 + 3/4 su bardağı un

1 tutam tuz

70 gr oda sıcaklığında tereyağı

İç Malzeme;

1/2 su bardağı toz şeker

1/4 su bardağı kahverengi şeker

1 su bardağı kuru üzüm

1 yemek kaşığı rendelenmiş taze zencefil

2 yemek kaşığı toz tarçın

1 tutam tuz

1 tutam karabiber

1/2 su bardağı eritilmiş tereyağı

Üzerine;

1/2 su bardağı pudra şekeri

3 yemek kaşığı süt kreması

1 tutam tuz

▪ Kuru mayayı bir bardağa koyun, üzerine 1/2 çay kaşığı toz şeker ve 1/4 su bardağı ılık su ekleyip 5-10 dakika mayalanması için bekleyin. Derin bir kasede yumurta ve şekeri iyice çırpın. Üzerine vanilya, tuz ve ılık sütü ekleyip tekrar karıştırın ve bardaktaki maya ile bu karışımı bir araya getirin. Başka bir kapta unu ve oda sıcaklığındaki tereyağını elinizle iyice yoğurun. Son olarak, sıvı ve kuru karışımı birleştirip iyice yoğurun ve kasenin üzerini bir bezle örterek en az 1-2 saat boyunca, hamur 2 katına çıkana kadar ılık bir ortamda mayalanmaya bırakın.

▪ Hamur mayalanırken, iç malzemeyi hazırlayın. Eritilmiş tereyağını bir kaba alıp, tozşekeri ilave edin ve iyice çırpın. Üzerine baharatları ve kuru üzümleri ekleyip tekrar karıştırın.

▪ Hamururuz 2 katına ulaştıysa, hamuru unladığınız tezgaha alıp merdane ile açın ve iç malzemeyi hamurun ortasına döküp kenarlara doğru iyice yayın. Hamuru kendi tarafınızdan başlayarak rulo şeklinde sarın. Bir bıçak yardımıyla bu uzun rulo hamuru 2 parmak kalınlığında dilimlere ayırın. Her bir dilimi aralarında 1-2 cm boşluk kalacak şekilde yağladığınız fırın tepsisine dizin. Hamurların üzerine elinizle hafifçe bastırarak düzeltin ve 180 derece fırında üzeri kızarana kadar 25-30 dakika pişirin.

▪ Bu esnada üzerine servis yapmak için krema ve pudra şekerini bir tutam tuz ekleyerek pürüzsüz hale gelene kadar çırpın ve fırından çıkan rulolar soğuduğunda üzerine gezdirip servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder