Sayfalar

23 Kasım 2014 Pazar

Ev Yapımı Karamel Sos ve Klasik Muhallebi


Şeker tüketimine Hera doğduğundan beri daha fazla özen gösteriyorum, onun şekerli ve tatlı gıdalar yemesinde bebekliğinden beri kontrollü olmasını sağlarken kendimde de bu konuda kısıtlamalar yaptım. Çay, kahve içerken asla şeker kullanmayız, muhallebi ve bazı tatlılara şeker yerine pekmez tercih ediyorum bunun dışında tatlı yapınca ufacık bir dilimle yetinirim genelde. Rafine şekerin zararlarını hepimiz biliyoruz, kullanmamak hayatımızdan tamamen çıkartmak imkansız gibi ama yine de küçük kısıtlamalarla en azından çocuklarımızı bu yönde daha çok bilinçlendirebiliriz diye düşünüyorum. Hem kendi sağlığımızı da gereksiz zararlı besinlerle boşuna tehlikeye atmamalıyız.


Bu şeker konusu da nereden çıktı şimdi diyeceksiniz ama, şimdi vereceğim karamel sosu bugüne kadar denememe sebeplerimden birisi bu, şeker tüketimini minimum da tutarken şekerin yanıp karamel olmuş hali beni hep tedirgin etmiştir. Asla, market raflarındaki hazır karamel sosları denemedim, karamelli çikolata, şekerleme ve pasta bile yemem pek mecbur kalmadıkça. Bu kadar takmışken kafayı karamele geçenlerde bir arkadaşımın yaptığı karamel soslu muhallebiyi yiyince hem tadına doyamadım hem de bu sosu evde yaptığını görünce bir kere denemek istedim. Tarifi hemen aldım, yapılışı inanılmaz pratik sadece iki malzeme ile bu sosu hazırlıyorsunuz, lezzeti muhteşem, muhallebi ve pastalara, çöreklere çok yakışıyor. Bu sosu deneyip birçok kişiye ikram ettim, herkes lezzetini çok beğendi. Siz de en kısa zamanda deneyin, hatta yaptığınız bu sosu iki haftaya kadar kapalı bir cam kavanozda buzdolabında rahatlıkla muhafaza edebilir, servis etmeden 10 dakika önce dolaptan çıkarıp oda ısısına gelince sevdiğiniz tatlılara sos olarak kullanabilirsiniz.

Belki birçoğunuzun bildiği ve yaptığı bir tarif ama benim gibi geç deneyenler ve arada bir de olsa karamelli tatlılarla kendini şımartmak isteyenler için çok pratik ve çok lezzetli bir tarif, aman dikkat bağımlılık yapabilir uyarmadı demeyin.

Hepinize afiyet olsun.


Malzemeler

1 su bardağı toz şeker
2 paket krema

Muhallebi için;
1 litre süt
1 su bardağı un
1 su bardağıdan bir parmak eksik toz şeker
1 çay kaşığı vanilya

Üzeri için;
2 adet milföy hamuru

▪ Karamel sos için toz şekeri derin bir sos tenceresine koyup kısık ateşte çırpıcı veya tahta kaşık ile karıştırın, bu süreçte şekerde topaklanmalar olacaktır ama hiç korkmayın ve bunu eritmek için en az 5-10 dakika sürekli karıştırarak şekeri eritmeye çalışın, ama şekeri yakmamak için tencereyi arada bir ateşten alıp karıştırmanız gerekebilir. Şeker iyice eriyip rengi biraz karamele dönünce kremayı üzerine yavaşça ekleyin ve yine kısık ateşte bir çırpıcı yardımı ile kaynama noktasına gelene kadar iyice çırpın. Sos iyice homojen ve daha yoğun bir kıvama geldiğinde sosu ocaktan alın ve bir kenarda soğumaya bırakın, daha sonra cam bir kavanoza boşaltıp buzdolabına kaldırın.

▪ 2 adet milfoyu yağlı kağıt serili fırın tepsisine koyun ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin, fırından aldığınız milföy hamurlari iyice soğuyunca elinizle ufalayarak kırıntılar elde edin ve bu hamur kırıntılarını bir kasede bekletin.

▪ Muhallebi için, süt ve unu derin bir tencereye koyup kısık ateşte karıştırın, süt iyice ısındığında toz şeker ve vanilyayı ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Muhallebi göz göz olmaya başladığında hazır demektir, tencereyi alıp muhallebiyi servis kaplarına bölüştürün. Iyice soğuyan muhallebiyi buzdolabında en az 2 saat dinlendirin ve ufaladığınız milfoy kırıntılarını muhallebinin üzerine serpip karamel sos gezdirerek servis edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder